Belegg på tunga: Hva kan du gjøre?

God munnhelse omfatter ikke bare å tannpussen, men også tungen sin spiller en grunnleggende rolle.

god munnhelse

Tungen lar oss smake på maten vi spiser, svelge det vi spiser og drikker, og ikke minst er den viktig for å kunne snakke. Da kan vi si at tungen er en av de viktigste musklene vi har. En sunn tunge har en rosa farge og er dekket med små tungepapiller. Men noen ganger hender det at vi får et belegg på tunga.

Hvorfor får man belegg på tunga?

Å få et hvitt belegg på tunga kan være et symptom på sykdom, men det kan også være et midlertidig problem som ikke er alvorlig. Årsaken til at man får dette er dårlig rengjøring. I tillegg til at det påvirker estetikken, kan belegg på tunga forårsake dårlig ånde eller endre smak på maten.

Matpartikler, bakterier, dehydrering, høyt forbruk av alkohol eller tobakk, feber og bivirkninger av enkelte typer medisiner, er noen av årsakene til at man får belegg på tunga.

Hvordan bli kvitt belegg på tunga?

Den beste løsningen på å bli kvitt dette belegget er et balansert kosthold som renser kroppen og øker immunforsvaret, samt god rengjøring av munnen din. Men det vil også hjelpe med disse tipsene:

  • Puss tennene nøye: Tannpuss bidrar til å opprettholde god munnhygiene
  • Bruk tungeskrape: En tungeskrape kan enkelt fjerne det hvite belegget
  • Drikk mye vann: Nok vann bidrar til å holde tungen ren og lar seg blir kvitt ekstra matpartikler
  • Spis knasende frukter som renser tungen naturlig: Epler og guava er gode eksempler på dette
  • Spis rå grønnsaker: Rå grønnsaker, som spinat, tomat, salat og paprika. Disse er fulle av næringsstoffer som bidrar til å rense kroppen og holde den frisk

Dersom det hvite belegget på tungen varer mer enn to uker, og du i tillegg opplever plager og ubehag, bør du kontakte legen din. En helsesjekk vil kunne avgjøre om det er forårsaket av noe mer alvorlig, eller sykdom.