Når bør du bytte tannbørste?

Er du en av dem som tror at tannbørsten kun skal byttes når busten står til alle kanter? Mange tenker slik og det er ikke å anbefale. Her får du gode råd slik at du kan huske å bytte tannbørste ofte nok.

bytte tannbørste

Hvor lenge en tannbørste holder er veldig individuelt og avhenger av pussestilen. Mens noen pusser så hardt at tannbørsten slites ut på et par uker, holder tannbørsten mye lenger for andre grunnet forsiktig pussestil.

Først og fremst er det slitasje som avgjør om du må bytte tannbørste. Når busten står til alle kanter vil ikke tannbørsten ha den samme rengjøringseffekten som den har når den er ny. Men det er også viktig å huske på at selv om den ikke ser så slitt ut, så kan busten ha mistet spensten – og dermed den optimale rengjøringsevnen.

Det anbefales at du bytter tannbørste hver tredje måned, eller hvis busten spriker før det har gått tre måneder.

Slik motvirker du bakterier på tannbørsten

Det er ingen tvil om at en ny tannbørste tar bedre og er mer effektiv, men dette er ikke den eneste årsaken til at du bør bytte tannbørste. Etter tre måneders bruk vil det også være en del bakterier på tannbørsten.

Bytter du ikke tannbørste ofte nok risikerer du et mangelfullt renhold i munnen – noe som kan føre til at plakk blir liggende på tennene over tid og forårsaker hull, dårlig ånde eller andre plager.

Vi gir deg fire råd til god tannbørstehygiene:

  • Skyll tannbørsten god i rent vann etter bruk og sett den i en beholder med busten opp slik at busten får lufttørke
  • Unngå at tannbørsten kommer i direkte kontakt med miljøet rundt. Det kan være lurt å oppbevare tannbørsten i et skap eller skuff
  • Ha gjerne eget tannglass til hver tannbørste – bakterier kan overføres om de oppbevares i samme tannglass som børstene til øvrige familiemedlemmer
  • Ikke del tannbørste med noen, og bruk kun din egen

Hvordan husker du å bytte tannbørste?

Ut ifra salgstall hentet fra analyseselskapet A. C. Nielsen, viser det seg at nordmenn bytter tannbørste 2,3 ganger i året. Det betyr altså med cirka 5,2 måneders mellomrom. Det er nesten to ganger mindre enn det som anbefales.

Her er noen “huskeknagger” som kan hjelpe deg å bytte tannbørste jevnlig:

  • Bytt tannbørste hver sesong: Vår, sommer, høst og vinter
  • Bytt tannbørste når du reiser på ferie: Det sikrer en frisk start på turen. Sommerferie, høstferie, juleferie, vinterferie og påskeferie
  • Bytt tannbørste når du kjøper ny tannkrem: Det er lett å glemme å skrive opp tannbørste på handlelista, så et godt tips kan være å bytte tannbørste hver gang du kjøper ny tannkrem – for når tannkremen er tom så må du på butikken