Dårlig ånde, eller halitosis som det heter på fagspråket, er et relativt vanlig problem og de fleste av oss vil i perioder kunne oppleve dette. Det er svært vanlig om morgenen, men forsvinner raskt etter tannpussen.

Les også: Hvordan pusse tennene?

Hvorfor får man dårlig ånde?

Det kan være flere grunner til at du får dårlig ånde, men som oftest skyldes det forholdene i munnen. Vanligvis skyldes det bakterier i munnhulen som produserer svovelholdige stoffer med vond lukt.

Personer med tannkjøttsykdom (periodontitt) kan lett få dårlig ånde. Dype lommer i tannkjøttet, hvor lite surstoff kommer til, økt innhold av betennelsesceller og høy pH, er ideelle produksjonsforhold for luktutvikling. I tillegg til dette, vil tungen, og da særlig den bakre delen, være et viktig festested for disse bakteriene.

Andre årsaker kan være uregelmessige måltider, at du er stresset eller slanker deg. Alle disse tingene kan gi oppblomstring av bakterier i munnen. Matrester som legger seg rundt tennene og ned i tannkjøttet, samt ulike mageproblemer vil også kunne gi dårlig lukt som pustes ut sammen med luften fra lungene.

Hvordan kan man motvirke eller behandle dårlig ånde?

Den viktigste behandlingen for å unngå eller redusere vondt lukt i munnen er god munnhygiene. Det betyr regelmessig tannpuss, bruk av tanntråd og jevnlig oppfølging hos tannlege. Alle flatene på tennene må rengjøres, spesielt viktig er det å gjøre grundig rent på tungesiden og mellom tennene. Det kan også hjelpe å rense tungen, hvor bakteriebelegg lett legger seg.

Tannkrem med sink eller sinktabletter anbefales, fordi sink reagerer med de svovelholdige stoffene og dermed reduserer den vonde lukten.

Det er også viktig å spise regelmessig og ikke hoppe over frokosten. Lang tid mellom måltider kan nemlig føre til økt dannelse av luktstoffene. Husk å drikke nok vann – og det vil hjelpe å skylle/gurgle munnhulen. Studier viser at dårlig ånde fjernes i minst 15 minutter etter skylling med vann.

Relaterte artikler

Kvinne pusser tennene med Jordan tannbørste.

Pusse tennene før eller etter frokost?

Et spørsmål som har splittet familier og tannleger i generasjoner. OK – det er kanskje en overdrivelse, men temaet er uten tvil omdiskutert. Så la…

Les mer
Jente børster tennene med jordan barnetannbørste.

Hva er barnebelegg?

Misfarging på tennene til barn kalles ofte «barnebelegg». Mange tror det bare kommer av dårlig tannstell, men det er ikke tilfellet. Så hva er egentlig…

Les mer
Jordan tannbørste og tungeskrape

Sopp på tungen? Dette kan du gjøre

Hva er sopp på tungen? Hva skyldes det – og ikke minst hvordan bli kvitt munnsoppen? Her får du svar på alt du lurer på.

Les mer