Det du trenger å vite om tanngnissing

Tanngnissing er i utgangspunktet ikke farlig, men kan være både plagsomt og vondt, samt påvirke søvn. La oss se litt mer på hva du kan gjøre for å redusere problemet.

de fleste gnisser tenner når de sover

Tanngnissing, også kjent som bruxisme, er gnissing av tenner. For de fleste skjer dette mens de sover, slik at de ikke er klar over problemet. Andre gjør det i våken tilstand, for eksempel når de konsentrerer seg. Gnissingen kan variere fra lite og forsiktig, til daglig og intenst. Fra nærmest lydløst, til såpass kraftig at det ødelegger nattesøvnen.

Ifølge Tiril Willumsen, professor ved avdeling for pedodonti og atferdsfag ved Universitet i Oslo, opplever 30 prosent av oss bruxisme. Da er det ikke et så uvanlig problem som du kanskje tror.

Symptomer på tanngnissing

Spente og ømme kjever, følsomme tenner, stiv nakke og spenningshodepine kan være tegn på at du sliter med problemet. Andre tegn du bør følge med på er slitte tannkanter og andre skader på tennene, klikking fra kjeveleddet og opptygd vev på innsiden av kinnene.

Dersom du mistenker at du har problemer med tanngnissing bør du kontakte lege eller tannlege for å vurdere om dette er noe du sliter med.

Tanngnissing hos barn

Tanngnissing hos barn er helt ufarlig selv om det høres ille ut. Det er ikke uvanlig at de gnisser tenner om natten, men for de aller fleste vil dette gi seg når melketennene erstattes av permanente tenner. Eksperter tror at symptomet kan skyldes tannfrembrudd eller andre voksesmerter.

Behandling av tanngnissing

Stressende perioder, som for eksempel eksamensperiode eller en vanskelig jobbsituasjon, kan føre til tanngnissing. Et godt tips er å prøve avspenningsøvelser før innsovning. Dersom kroppen og musklene dine er avslappet i det du sovner, minker sjansen for tanngnissing i løpet av natten.

Har du problemer med tannstillingen kan tannlegen være til hjelp. Det er mulig å få fremstilt en bittskinne som fungerer som en tannbeskytter. Da går gnissingen utover skinnen istedenfor tennene dine. Mange opplever at en slik skinne bidrar til at kjevemuskulaturen slapper mer av – som igjen kan føre til reduserte spenninger i nakke og skuldre.

Tannlegesjekk

Det er ikke uvanlig at man oppdager mulig tanngnissing i forbindelse med tannkontroll. Dersom tannlegen mistenker at dette er et problem vil han/hun observere tilstanden over flere besøk før det skjer en eventuell behandling. Du vil også mest sannsynlig få spørsmål om vaner og medisiner for å prøve å avdekke årsaken. I noen tilfeller får man også henvisning videre til lege dersom tannlegen tror at fysiske eller psykiske plager er årsaken til gnissing av tenner.