Gode råd for friskt tannkjøtt

Det lyserøde vevet som ligger tett inntil tennene dine, bedre kjent som tannkjøtt, dekker og beskytter tannrøtter og kjeveben. Som oftest vokser det ikke ut igjen hvis det forsvinner, og derfor er det viktig å behandle tannkjøttet ordentlig.

Hva er et sunt og friskt tannkjøtt?

Et friskt tannkjøtt har en lys rød farge og ligger tett på tennene, med fine spisser mellom tennene. Overflaten er noe strukturert, eller svakt nubret. Et sunt tannkjøtt blør heller ikke når du pusser tennene, eller bruker tanntråd og mellomromsbørster.

Tannkjøttbetennelse

Dersom tannkjøttet er en mørkere farge, eller føles hovent og ømt kan det være tegn på utviklingen av en tannkjøttbetennelse, eller periodonitt på fagspråket. Mangelfull rengjøring over tid kan føre til at bakterier og plakk blir liggende i tannkjøttkanten – og tannkjøttet blir dermed betent. Symptomer på en tannkjøttbetennelse kan være som følger:

  • Tannkjøttet blør
  • Tannkjøttet føles ømt ved berøring
  • Hovenhet som varer
  • Tannkjøttet sitter løst så tennene føles løsere
  • Tannkjøttet endrer farge
  • Dårlig ånde

Opplever du slike symptomer bør du ta kontakt med tannlegen som kan hjelpe deg med å finne ut hva som er galt – slik at dere kan finne riktig behandling. For en betennelse i tannkjøttet kan nemlig bety at det er sykdommer andre steder i kroppen.

Har tannkjøttet trukket seg tilbake?

Du kan også oppleve at tannkjøttet ditt får forandringer av andre årsaker. For eksempel at det trekker seg tilbake på grunn av snus. Tannkjøttet kan trekke seg tilbake i området der snusen ligger inntil tennene, i tillegg til at du kan se hvitlige forandringer i tannkjøttet.

Voldsom tannbørsting med hard bust, kan også være en årsak. Velg en tannbørste med myk bust for å unngå dette. Clinic Gum Protector vil bøye seg og gi etter med et merkbart “klikk” dersom du pusser for hardt. Tannbørsten finner i både soft og ultrasoft bust.

Gode råd for friskt tannkjøtt

Det viktigste for å sikre en god munnhygiene med sunne tenner og friskt tannkjøtt, er daglig rengjøring av tennene.

  • Tannbørste: Tannpuss to ganger daglig med en myk bust. Husk å ikke pusse tennene for hardt.
  • Tanntråd: Tannbørste alene er ikke nok for å rengjøre alle tenners sider. Bruk gjerne tanntråd daglig – og da før tannpussen.
  • Tannstikker: En tannstikker er en god backup i de situasjonene du har noe mellom tennene, men ikke får renset dem ordentlig – for eksempel under middagen eller på farten.

I tillegg er det viktig med regelmessig undersøkelse av tannlege eller tannpleier. Disse kan utføre en profesjonell rengjøring, dersom det er nødvendig.

Relaterte artikler

Kvinne pusser tennene med Jordan tannbørste.

Pusse tennene før eller etter frokost?

Et spørsmål som har splittet familier og tannleger i generasjoner. OK – det er kanskje en overdrivelse, men temaet er uten tvil omdiskutert. Så la…

Les mer
Jente børster tennene med jordan barnetannbørste.

Hva er barnebelegg?

Misfarging på tennene til barn kalles ofte «barnebelegg». Mange tror det bare kommer av dårlig tannstell, men det er ikke tilfellet. Så hva er egentlig…

Les mer
Jordan tannbørste og tungeskrape

Sopp på tungen? Dette kan du gjøre

Hva er sopp på tungen? Hva skyldes det – og ikke minst hvordan bli kvitt munnsoppen? Her får du svar på alt du lurer på.

Les mer