tannlegeskrekk

Tannlegeskrekk er vanligere enn du skulle tro. Det anslås at hver tiende person i Norge lider av skrekken, og undersøkelser viser at mellom fem til ti prosent av den voksne befolkningen i Norge unngår regelmessig tannbehandling grunnet frykt.

For noen kan frykten komme bare en tenker på eller snakker om tannbehandling, mens andre opplever å få angst når de utsettes for behandlingen – av for eksempel lukt, lyd eller bilder.

Hvorfor får man tannlegeskrekk?

For mange mennesker som utvikler tannlegeskrekk, er negative opplevelser hos tannlegen en gjenganger. Ofte er det erfaringer som har skjedd i ung alder, og de har spesielt to ting til felles: Smerte og mangel på kontroll.

Ikke alle tannbehandlinger er like behagelige å gjennomgå, og for noen kan opplevelsen være så smertefull at de utvikler frykt for tannlegen. For andre er det mangelen på kontroll over situasjonen som fremprovoserer skrekken.

Blir skrekken så stor at man unngå tannlegen helt, kalles lidelsen for ‘odontofobi’.

Hva skjer om man unngå tannlegen?

Det sier seg kanskje selv at man risikerer dårlige munnhygiene om man unngå tannlegen. Tannproblemer kan oppstå, som hull i tenna, tannkjøttbetennelser, plakk og tannstein, eller dårlig ånde.

Jo lenger man holder seg unna tannlegen, desto større kan problemene blir. Og til slutt blir det en ond sirkel der du unngå tannbehandling, som skaper et stort behandlingsbehov, som skaper mer frykt.

Kan man behandle tannlegeskrekk?

Tannlegeskrekk kan behandles. Først og fremst er det viktig å velge en tannlege du har tillit til. Kontakt tannlegen og fortell om situasjonen din og hva du er redd for. Vet du ikke hva du er redd for kan dere fortsatt finne en løsning sammen.

Har du fortalt tannlegen at du syns det er skummelt å være der, og føler at vedkommende ikke helt forstår deg, er det ingenting i veien for å bytte tannlege. Merk at det da kan ta litt tid for den nye tannlegen å lære å kjenne deg og dine tenner – men det er nok verdt det hvis du får tannbehandlingen du trenger.

Les også: Tannhelse – før og nå 

Relaterte artikler

Kvinne pusser tennene med Jordan tannbørste.

Pusse tennene før eller etter frokost?

Et spørsmål som har splittet familier og tannleger i generasjoner. OK – det er kanskje en overdrivelse, men temaet er uten tvil omdiskutert. Så la…

Les mer
Jente børster tennene med jordan barnetannbørste.

Hva er barnebelegg?

Misfarging på tennene til barn kalles ofte «barnebelegg». Mange tror det bare kommer av dårlig tannstell, men det er ikke tilfellet. Så hva er egentlig…

Les mer
Jordan tannbørste og tungeskrape

Sopp på tungen? Dette kan du gjøre

Hva er sopp på tungen? Hva skyldes det – og ikke minst hvordan bli kvitt munnsoppen? Her får du svar på alt du lurer på.

Les mer