hjelpe barna med tannpussen

Helt fra den første lille melketann-spissen trenger seg gjennom babyens tannkjøtt, skal tannpuss være en del av rutinen to ganger om dagen. I starten er det helt naturlig at foreldrene skal hjelpe barna med tannpussen. Etter hvert som barnet vokser, vil både barnet og foreldrene gjerne tenke at den lille klarer det selv. Det betyr ikke at du bør overlate hele ansvaret.

Les også: Tannpuss for barn i ulike aldre

Hjelpe barna med tannpussen til de fyller 10

– Foreldrene bør ha hovedansvaret for tannpuss inntil de ser at barnet både mestrer og er motivert til å følge de innarbeidede rutinene. Alder vil variere en del, men etter fylte 10 år kan en gradvis overlate ansvaret. Jevnlig kontroll og oppfølging er viktig, sier Øyvind Asmyhr, fagsjef i Den norske tannlegeforening.

10 år kan defineres som en generell grense. Nøyaktig alder vil selvsagt variere med modenhet og motivasjon.

Tannpuss krever god finmotorikk

For å beherske tannpuss godt, trenger barnet en godt utviklet finmotorikk. Fordi det er stor forskjell på når barn får disse ferdighetene, er det vanskelig å gi et helt fast råd om når barna kan få pusse tennene helt selv.

Noen barn ønsker også å ta mer ansvar for tannpuss selv tidlig, mens andre synes det er greit at foreldrene hjelper til. Derfor kan du overlate ansvaret gradvis. Mange barn er klare for å ta noe mer ansvar rundt skolealder. Det betyr ikke at du skal sende barnet på badet alene. Følg godt med for å passe på at de pusser godt nok.

Det kan nemlig være fint at barnet pusser selv først. Så kan de voksne se og pusse over etterpå for å sikre god tannpuss. En annen måte er at barnet pusser om morgenen, og at foreldre har mer ansvar for tannpussen om kvelden.

Studier har også vist at hvis noen overvåker tannpussen så gjennomføres den grundigere. Det medfører igjen redusert risiko for å utvikle hull i tennene.

Fortennene er vanskeligst å pusse

Mange av oss tenker nok at det er vanskeligst for barnet å pusse de bakerste jekslene godt nok. Det stemmer ikke helt.

Fortennene er ofte den delen av tannrekken som er vanskeligst å få pusset godt for barna. Det er enkelt for de voksne å sjekke om fortennene er rene etter at tannpussen er gjennomført.

Gi barnet gode vaner tidlig

God munnhygiene er viktig for god helse gjennom hele livet. Det er rutinene i barneårene som ofte setter standarden. Derfor er det ekstremt viktig å få innarbeidet gode vaner med grundig tannpuss to ganger om dagen tidlig. Det legger grunnlaget for å opprettholde god tannhelse gjennom hele livet.

Det å pusse tennene bør være en naturlig del av stellet på lik linje med generell vask og skifte av bleie. Ved å introdusere det tidlig, vil du unngå tilvenningsutfordringer når barnet blir eldre.

Barnet bør aldri selv få «velge» om tennene skal pusses eller ei. Det må innarbeides som en fast rutine to ganger om dagen.

Trenger du litt hjelp til barnas tannpuss? Vi har laget en egen pussesang som vi håper kan være en motivator under tannpussen!

Puss, puss, ellers får du hull

Hvis tannpussen ikke gjennomføres optimalt eller man dropper å pusse tennene, er det større risiko for å få hull i tennene. I tillegg øker risikoen for å utvikle sykdommer som tannkjøttbetennelse (gingivitt) og tannløsningssykdom (periodontitt), en betennelse i tannfestet rundt tennene, ifølge Norsk Helseinformatikk.

I 2018 hadde 81 prosent av undersøkte 5-åringer i Norge null hull, ifølge Norgeshelsa statistikkbank fra Folkehelseinstituttet. Blant undersøkte 12-åringer var det 60 prosent uten karieserfaring.

– Det betyr at 19 prosent av 5-åringene har hatt ett eller flere hull. Selv om dette er svært gode tall i forhold til rapportene for 50 år siden, er det fortsatt viktig å ha fokus på tannhelse som en del av hele helsebegrepet, understreker Asmyhr.

Relaterte artikler

Jente børster tennene med jordan barnetannbørste.

Hva er barnebelegg?

Misfarging på tennene til barn kalles ofte «barnebelegg». Mange tror det bare kommer av dårlig tannstell, men det er ikke tilfellet. Så hva er egentlig…

Les mer
kids brushing in a bathroom

Hvor mye tannkrem skal man bruke?

Tannkrem er en avgjørende del av munnhygienen og bidrar til å beskytte mot karies, pusse bort plakk og smuss og holde tennene rene. Men hvor…

Les mer
child brushing teeth in bathroom

Hvordan få barn til å pusse tenner?

Er tannpussen en evig kamp som aldri tar slutt? Her har vi samlet noen pussetips som kan hjelpe med å få barn til å pusse…

Les mer