Bakterier på tenner som kommer fra sukker og mat omdannes til syre, og løser opp tannvev, samtidig som det bryter ned tennene. Dersom tannoverflaten bryter sammen kan du oppleve både ising i tennene og tannverk. Men dette gjelder kun større hull. Små kariesangrep kan være uten symptomer. Men hull mellom tennene kan unngås!

Puss tennene to ganger daglig

Anbefalingen om to tannpuss om dagen er ikke uten grunn – det kan nemlig være forebyggende mot hull, både hos barn og voksne. Børst derfor tennene morgen og kveld med flourtannkrem.

Les også: Hvordan pusse tennene?

Voksne mennesker kan ha behov for ekstra fluorbeskyttelse. Det kan derfor lønne seg å bruke fluorskyllevæske i tillegg til tannkremen. Og for små barn kan det være nødvendig med fluortabletter. Om det er behov dette, kan du rådføre deg med tannlege eller tannpleier.

Rengjøre alle overflater

Tannpuss er viktig, men vel så viktig er interdentalprodukter, og grunnen er enkel: En tann har fem sider, og en tannbørste kan ha problemer med å komme ordentlig til alle sidene. Med tanntråd og tannstikkere kan du fjerne plakk mellom tennene for fullverdig rengjøring.

Om du bør velge tanntråd eller tannstikkere er veldig individuelt og kommer både an på preferanser og mellomrommet mellom tennene dine. Er det romslig, kan du benytte deg av de fleste tanntråder, eller en Easy Clean Flosser med behagelig skaft som gir godt grep.

Sitter tennene tett og du fortsatt ønsker å bruke tanntråd, er Easy Slide Floss spesielt laget for trange mellomrom. Den fliser ikke, glir godt mellom tennene og er i tillegg tilsatt tannkrem for frisk pust og umiddelbar følelse av velvære.

Foretrekker du tannstikkere har du valget mellom plast-tannstikkere i hygienisk plast som er anatomisk tilpasset tannmellomrommene, eller tre-tannstikkere som finnes både som tynne og ekstra tynne. Dessverre glemmer mange bort disse da de ofte er plassert i kjøkkenskap og skuffer – istedenfor der de bør være, nemlig spisebordet.

Andre gode råd

Et sunt og variert kosthold, med regelmessige måltider, kan også ha en betydelig effekt på tennene dine. Småspising fører blant annet til kontinuerlig syreangrep og spyttet vårt får for liten tid til å reparere de initiale skadene som oppstår. Vann som tørstedrikke, istedenfor brus, samt regelmessig besøk hos tannlegen er også viktig for å unngå hull mellom tennene.

Les også: Slik unngår du syreskader på tennene

Relaterte artikler

Kvinne pusser tennene med Jordan tannbørste.

Pusse tennene før eller etter frokost?

Et spørsmål som har splittet familier og tannleger i generasjoner. OK – det er kanskje en overdrivelse, men temaet er uten tvil omdiskutert. Så la…

Les mer
Jente børster tennene med jordan barnetannbørste.

Hva er barnebelegg?

Misfarging på tennene til barn kalles ofte «barnebelegg». Mange tror det bare kommer av dårlig tannstell, men det er ikke tilfellet. Så hva er egentlig…

Les mer
Jordan tannbørste og tungeskrape

Sopp på tungen? Dette kan du gjøre

Hva er sopp på tungen? Hva skyldes det – og ikke minst hvordan bli kvitt munnsoppen? Her får du svar på alt du lurer på.

Les mer