Hva er en visdomstann?

Det sies at visdomstenner bryter frem tidlig i 20-årene fordi dette er tiden man blir ‘visere’, derav navnet visdomstenner. Det er ikke alle som får visdomstenner, noen får én, andre får ingen – men det gjør deg ikke noe mindre vis.

hva er en visdomstann?

Visdomstenner er de siste jekslene, eller molarene, som bryter frem fra gummen og utgjør en del av de 32 permanente tennene. Som regel har du fire visdomstenner plassert bak de bakerste kinntenner i over- og underkjeven. De er like de andre tennene dine, men røttene kan se annerledes ut – de kan være flere og mer krokete.

Når får man visdomstenner?

Som regel bryter visdomstenner fram rundt 18-25 års alder. Dette er selvfølgelig individuelt, og det er langt fra alle som får visdomstenner. Mangel på frembrudd av visdomstenner kan skyldes at det ikke er nok plass i kjeven, eller at visdomstenne har en feilaktig innbygging i kjeven. Så lenge du ikke opplever ubehag, trenger du ikke å gjøre noe med situasjonen.

Andre opplever å kun få et par synlige visdomstenner, kjent som delvis frembrudd. Et fullt frembrudd betyr at alle de fire visdomstenne frembryter i tannsettet.

Om du lurer om du har frembrudd, anlegg eller ikke, kan du få vite det ved hjelp av røntgenbilde hos tannlegen. Husk at det er viktig å opprettholde en god munnhygiene, og vær ekstra nøye med tannpuss slik at det ikke blir opphopning av bakterier.

Symptomer på frembrudd av visdomstann

Når en visdomstann vokser ut, kan du oppleve smerter og ubehag. Det er fordi tannen bryter gjennom slimhinnen og tannkjøttet blir sårt. Følgende symptomer kan oppleves:

  • Sårhet og rødhet
  • Hevelse under kjeven
  • Problemer med å gape helt opp
  • Vanskeligheter med å svelge
  • Dårlig smak i munn.

I noen tilfeller kan man også få feber, men dette forekommer ikke så ofte. Opplever du noen av disse symptomene anbefaler vi å ta kontakt med tannlegen din for å få undersøkt frembruddet av visdomstenner.