Hvor mange tenner har vi?

Gjennom livet har vi to sett med tenner. Et som består av melketenner, og et med permanente tenner. Men hvor mange tenner har et barn, hvor mange mister man og hvor mange tenner har et voksent menneske? Det får du svar på her.

hvor mange tenner har vi

En tann deles i krone og rot. Mens kronen er den synlige delen av tannen, er roten festet til tannkjøtt og kjeveben. Tennene våre er bygd opp lagvis, der det innerste er et hulrom, kjent som pulpa eller tannmargen. Her finnes det bindevev, blodbar og nerver. Rundt dette kommer dentinet, etterfulgt av tannemaljen ytterst. Dette er kroppens hardeste vev og er nesten like hardt som glass.

Hvor mange tenner har et barn?

Det er store variasjoner på når barn får tenner, mens noen får første tann når de er tre måneder, kan andre få først ved 1-års alder. Det finnes også tilfeller der barn blir født med en synlig tann. Det har seg nemlig slik at mineraliseringen av melketenner starter mellom uke 14 og 18.

Totalt har et barn 20 melketenner, som består av åtte fortenner, fire hjørnetenner, fire forjeksler og fire jeksler.

Hvor mange tenner skal man miste?

Tannfelling er betegnelsen på tannskifte fra melketenner til permanente tenner. For de fleste barn starter dette i 6-årsalderen, men det er ikke unormalt at det starter når barnet er 5 år, og pågår fram til 14-årsalderen.

Alle melketennene løsner og faller ut, og blir deretter erstattet med permanente tenner.

Permanente tenner

I de fleste tilfeller vil alle er permanente tennene har brutt frem når man når 14-årsalderen, men dette varierer selvfølgelig fra individ til individ. Normalt har et voksent menneske til sammen 32 tenner. Dette inkluderer de fire visdomstennene, som ofte har frembrudd mellom 17 og 22 år. Det er imidlertid ikke alle som får visdomstenner, og uten dem har mennesket altså 28 tenner.

Tennenes funksjon

  • Fortenner: Fortennene er de fremste i munnen og består av fire tenner i overkjeven, og fire i underkjeven. Disse er tilpasset til å kutte og skjære, og brukes derfor til å rive av småbiter.
  • Hjørnetenner: Hjørnetennene finner du mellom fortennene og jekslene. Totalt har du to hjørnetenner i overkjeven og to i underkjeven. De lange, slanke og skarpe tennene brukes til å bite.
  • Jeksler: Jeksler, også kjent som molarer, er de bakerste tennene og brukes til tygging.