Ising i tennene

Iser det i tennene når du drikker noe varmt eller spiser noe kaldt? Ingen tvil om at ising i tennene kan være utrolig smertefullt og irriterende. Men heldigvis kan det forebygges. Her får du gode råd.

ising i tennene

Tykkelsen på tannemalje og tannbein, også kalt dentin, varierer fra person til person. Derfor er det også slik at noen opplever ising i tennene ofte, mens andre sjelden, eller aldri. Ising oppstår når emaljen og tannbeinet ikke klarer å beskytte nerven mot vekselvise temperatursvingninger. For eksempel når du spiser varm og kald mat og drikke – som is og kaffe.

Andre kan oppleve ising ved inntak av syrlig mat og drikke, som for eksempel frukt og juice. Syren i frukten trekker inn og virker direkte på de blottede tannhalsene. Noen kjenner også ubehaget av å bare puste inn kald luft. Selv om det kan være veldig vondt, er ising i tennene ufarlig. Så hva kan du gjøre for å forebygge det?

Tannkrem mot ising i tennene

Mange syns at tannkrem mot ising kan ha en god virkning på tennene. Clinic Gentle Repair er skånsom og motvirker ising i tennene og reparerer begynnende emaljeskader – effekten vil ytterligere forbedres etter flere gangers bruk.

Den svanemerkede tannkremen inneholder partikler av blant annet hydroxyapatitt, som hjelper til med å plugge igjen de små kanalene i tannen og dermed motvirker tannfølsomhet. I tillegg inneholder Gentle Repair et mildt skummemiddel.

tannkrem for ising i tennene

Myk tannbørste

Selv om tannpussen er noe av det viktigste for god munnhygiene, kan denne vedlikeholdsrutinen føre til skader på tennene. Å pusse tennene for hardt vil ikke ødelegge dem, men det kan skade dem. Det er dog større problem om du lar vær å pusse da bakterier kan bli liggende igjen og føre til langt større tannproblemer.

Velg derfor en myk tannbørste, og ikke ta for hardt i. Er du usikker på om du pusser for hardt kan du velge en tannbørste som sier ifra. Clinic Gum Protector har en mekanisme som gjør at tannbørsten bøyer seg og gir etter med et merkbart “klikk” når du pusser for hardt. Busten er skånsom og sensitiv, men gir likevel en ren følelse.

Andre tiltak mot ising i tennene

Andre ting du kan gjøre for å redusere isingen er blant annet å bruke vann som tørstedrikke. Vær også forsiktig med frekvensen av inntaket av syrlig mat som skader tannemaljen. Du kan prøve å begrensen inntak av brus, juice og frukt. Unngå også pusse tennene rett etter inntak av sure mat- og drikkevarer. Da er nemlig emaljen på sitt mykeste og kan lettere slipes ned.

Dersom du mistenker at isingen skyldes hull i tennene eller andre skader, eller om du har vært plaget med det over lengre tid, anbefaler vi at du kontakter tannlegen.