Kjekt å vite om barn og tannpuss

Når kan barn pusse tenner selv og hvordan lærer du dem å gjøre det? Her er eksperttipsene til hvordan du best kan ta vare på barnas munnhygiene.

Visste du at vi har blitt bedre til å ta vare på tennene våre den siste tiden? I dag er det betydelig flere barn og unge som har få eller ”null hull” i tennene sammenlignet med for tretti år siden, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Men det er ingen grunn til å ligge på latsiden, synes Anne Rønneberg. Hun er klinikksjef og spesialist i pedodonti (barnetannpleie, journ.anm) ved Klinikk for allmenn odontologi – barn, Institutt for klinisk odontologi ved Det odontologiske fakultet på Universitetet i Oslo:

– Selv om tannhelsen blant norske barn generelt har blitt bedre, har samtidig forekomsten av karies blitt mer skjevfordelt. De som først får hull i tennene har ofte mange flere og større problemer, mener hun. ­

Må fortsatt passe på

Anne har 29 års erfaring som privat praktiserende- og barnetannlege, og ser nå et generasjonsskifte hvor dagens foreldre stort sett har god tannhelse. Men de har også ofte glemt all innsats som deres foreldre la i tennene deres gjennom oppveksten, med gode pussevaner, fluortabletter og tannkrem.

– Mange tar god tannhelse som en selvfølge fordi de ble så godt fulgt opp i barndommen. Men det er uhyre viktig å videreføre den gode rutinen med tannstell til barna våre. Det legger grunnlaget for gode vaner og et sunt og friskt liv videre, poengterer hun.

Anne råder derfor foreldre til å gå foran som et godt forbilde når det kommer til å ta vare på tennene:

– Barna tar selvfølgelig etter sine voksne rollemodeller, så den beste måten å lære barna viktigheten av god tannstell er selvfølgelig å ha en god rutine på det selv. Og begynn tidlig, start med tannpussen fra barnets første tann! Innfør også vann som tørstedrikk helt fra de er små, spesielt om natten, for å unngå alvorlig karies.

Kilde: fhi.no

Barnetannlegens råd for barns tannpuss

 1. Lær barna i tidlig alder at tannpussen er like essensiell som å vaske hendene og ta seg et bad. Du kan likevel gjøre det til en litt hyggelig opplevelse ved å la barnet velge en tannbørste de liker og en fluortannkrem med en god smak. La de gjerne forsøke å pusse litt selv, men puss alltid over til slutt.
 2. Det aller viktigste er å pusse tenner morgen og kveld med fluortannkrem. Det skal holde lenge for barn med friske tenner. Er det behov for ytterligere oppfølging vil tannleger og tannpleiere i Den offentlige tannhelsetjenesten komme med gode råd og innspill.
 3. Husk å tilmåle riktig mengde med fluortannkrem i henhold til alder.
 4. Det er individuelt når barn bør begynne å pusse tenner selv, men en tommelfingerregel er å starte ved 11-12-årsalderen.
 5. Når barn skal begynne å pusse tenner på egenhånd er det lurt å la det bli en gradvis overgang der barnet prøver seg frem under kontroll av en voksen. Alternativt kan dere veksle mellom hvem som pusser, for eksempel at barnet pusser på morgenen mens du pusser om kvelden.
 6. En artig måte å sjekke om barnet har pusset grundig nok på, er å bruke plakktabletter med farge som du får kjøpt på apoteket. De kan barnet tygge på etter tannpussen, spytte ut, og så har tablettene etterlatt seg farge på de stedene hvor det sitter igjen plakk og som dermed må pusses bedre. Det finnes også app’er til telefonen som passer på om du har pusset tenner riktig og lenge nok, dette stimulerer til en god og lang tannpuss.
 7. Dersom barnet holder på å felle tenner forskjellige steder i munnen, kan du prøve å bytte til en tannbørste med litt mindre bust, eventuelt en liten elektrisk tannbørste som kommer til overalt.
 8. Når barna får seksårs-jeksler kan det være fint å kombinere daglig tannpuss med bruk av tanntråd. Dette bidrar til å redusere bakteriebelegg, som igjen forebygger utvikling av karies.

Nyttig å vite om barns tenner i ulike aldre

 • Barn får normalt 20 melketenner, ti i overkjeven og ti i underkjeven.
 • Den første tannen kommer normalt frem ved 7-8 måneders-alder, men det er individuelle forskjeller.
 • Barn blir innkalt til tannlegen for første gang rundt 3års-alderen.
 • Felling av melketennene begynner i fem-seksårsalderen.
 • I 12-13-årsalderen er gjerne alle melketennene felt.

Tommelfingerregler ved tannpuss

 • Gode pussevaner, fluortabletter og tannkrem er nøkkelen til sunne tenner, i tillegg til gode rutiner.
 • Begynn tidlig, start med tannpussen fra barnets første tann!
 • Første hullet i tennene fører ofte med seg mange flere og større problemer.
 • Gjør det gøy å pusse tennene. La barn få velge tannbørste selv, og kjøp en god fluortannkrem.
 • Følg råd fra tannlegen.
 • Riktig mengde med tannkrem og riktig tannbørste er viktig, og varierer med alderen, samt bruken av tanntråd.