Når begynner tannfelling hos barn? Hva må vi passe på? Kommer alle tennene tilbake? Her får du svar på alt det du bør vite om barns tannfelling.

Melketennene består av 20 små tenner og er det første tannsettet vi har. Tannfelling begynner i 6-års alder. Melketennene ramler ut og de blir erstattet av permanente tenner som skal vare livet ut. Riktig stell av barnas tenner danner grunnlag for god tannhelse og gode rutiner resten av livet. tannfelling

Hvorfor feller vi tenner?

Man mister tenner fordi man som voksen rett og slett trenger større tenner. I 6-årsalderen oppløses roten på melketennene gradvis etter hvert som de nye tennene beveger seg i kjeven. Til slutt er roten for liten til å feste melketannen og de faller ut.

De nye tennene er ikke alltid klar til å vokse opp selv om melketennene er borte, men får melketannen falle ut på naturlig vis vil barnet kunne kjenne den nye tannen rett under. Den kan vokse ut på få dager, men det kan også ta flere måneder.

De fleste begynner å miste tenner i 6-årsalderen og de fleste har mistet alle melketennene og fått de fleste nye permanente tennene i 12-13 årsalderen. Man har da fått 28 permanente tenner. Har man anlegg for å få alle de 4 visdomstennene (noe ikke alle har) så skal man ende opp med 32 tenner.

Det er forøvrig ikke uvanlig at melketenner består selv om de permanente tenner har kommet ut. Men de vil falle av før eller siden så ikke fortvil.

Hvordan opplever barna tannfelling?

De aller fleste barn opplever tannfellingen som en spennende periode i livet og de gleder seg til å miste tenner. Kanskje fordi tannfeen kommer på besøk for hver tann man mister?

Barn må gjerne rugge ut løse tenner, men det er ikke nødvendig å oppfordre de til det. Det finner barna ut av selv. Men er det plager forbundet med løse tenner kan tannen lett fjernes av en tannlege. Da settes det litt bedøvelse og vipps så er tannen ute, men dette er sjelden nødvendig.

Hvorfor er de nye tennene større enn melketennene?

Siden de nye tennene skal passe inn i en voksen kjeve er de mye større enn melketennene og de kan se ganske så overdimensjonerte ut i starten. Stort sett starter frembruddet av alle de permanente tennene rundt 8 års alder, og i denne perioden vokser kjeven hele tiden. Kjeven vokser også etter at de permanente tennene er ferdig utvokst og størrelsesforholdet utjevner seg.

Kan tenner felles i «feil» rekkefølge?

Nei. Man kan ikke felle tenner i gal rekkefølge, men noen kan mangle permanente tannanlegg. Da vil melketannen bli stående igjen. Dette vil man kunne se på et røntgenbilde. Avhengig av hvilken tann det er kan videre behandling planlegges enten ved hjelp av kjeveortopedi(regulering) eller kjeveortopedi i kombinasjon med annen tannbehandling.

Slik pleier du de nye tennene

Tennene er mest utsatt for kariesangrep, altså hull i tennene rett etter frembrudd. Noen tenner kan komme opp med karies. Dette gjelder spesielt 6- og 12-års-jekslene. Gode kostvaner som regelmessige måltider, pussing av tennene to ganger om dagen i to minutter per gang, godteri bare på lørdager og ikke spising etter kveldspuss er gode råd for å unngå karies og generelt for å holde de nye tennene pene og sunne livet ut.

Husk at barnets finmotorikk ikke er ferdig utviklet før i 10-årsalderen. Derfor bør de ha hjelp til tannpuss frem til dette. Bruk av tanntråd på egenhånd kan introduseres for barnet tidligere.

Huskeliste

  • Tannfelling begynner i 6-årsalder
  • Rundt 13-årsalderen er alle de permanente tennene på plass
  • Kosthold er viktig for å bevare tennene
  • Følg tannlegens råd
  • La tennene falle ut selv
  • Husk å pusse både gamle og nye tenner to ganger daglig

Relaterte artikler

Jente børster tennene med jordan barnetannbørste.

Hva er barnebelegg?

Misfarging på tennene til barn kalles ofte «barnebelegg». Mange tror det bare kommer av dårlig tannstell, men det er ikke tilfellet. Så hva er egentlig…

Les mer
kids brushing in a bathroom

Hvor mye tannkrem skal man bruke?

Tannkrem er en avgjørende del av munnhygienen og bidrar til å beskytte mot karies, pusse bort plakk og smuss og holde tennene rene. Men hvor…

Les mer
child brushing teeth in bathroom

Hvordan få barn til å pusse tenner?

Er tannpussen en evig kamp som aldri tar slutt? Her har vi samlet noen pussetips som kan hjelpe med å få barn til å pusse…

Les mer