Plages du med tannstein? Dette bør du gjøre

Tannstein er et hardt bakteriebelegg som sitter langs tannkjøttet, spesielt i underkjeven. Det kan føre til at tennene blir misfargede. Her er rådene til deg som vil bli kvitt belegget.

Plages du med tannstein? Dette bør du gjøre

Det dannes tannstein når forkalket plakk festes på tennene. Det viktigste du kan gjøre for å forebygge det er å sørge for god munnhygiene.

I tillegg til å pusse tennene morgen og kveld med fluortannkrem, bør du huske å gjøre rent mellom tennene. Bruk gjerne tanntråd eller mellomromsbørster når du skal rense mellom tennene.

Er du usikker om du pusser tennene bra nok? Spør gjerne en tannpleier for råd og veiledning om hva slags hjelpemidler du bør bruke mellom tennene. For å sjekke om tannpussen er god nok, kan du kjøpe såkalte innfargingstabletter. Det fungerer slik at fargestoffet fra tabletten fester seg til plakk og matrester, og bakteriebelegget blir lett synlig.

Tannstein kan gi misfargede tenner

Har du mye tannstein, kan det fort bli mer enda mer plakk og bakterier. Tilstanden kjennetegnet med en ru overflate som lett gir misfarging på tennene av kaffe, vin, tobakk eller te.

Tannstein sitter godt fast i emaljen, så når det først er dannet, vil du ikke klarer å fjerne det selv. Det er fort gjort å skade både tennene og tannkjøttet om du prøver. Oppsøk tannpleier eller tannlege dersom du har tannstein.

Er det lite tannstein trenger du ikke å fjerne det med en gang. Det kommer som oftest mest i underkjevens front, og det er ikke noe problem å ha litt tannstein dersom du fjerner det regelmessig. En gang i året er tilstrekkelig for de fleste, men de som har en tannkjøttsykdom bør fjerne det oftere.

Hvordan unngå tannstein: