Har du tannverk? Dette kan være årsakene

Hull i tennene er den vanligste årsaken til tannverk. Et kariesangrep irriterer nerven, som blant annet reagerer med å hovne opp. Dette er smertefullt og irriterende, men hva kan du gjøre for å dempe ubehaget?

tannverk

Tannverk har opphav i flere årsaker – men det er den samme nerven inne i tennene som skaper smertene. Denne nerven, pulpa, består av blodkar og nerver som forsyner tannen med næring. En infisert tann er ofte symptomfri, men kraftig murrende tannverk kan forekomme. Vanligvis blir tannen da også følsom for biting og trykk.

Slik oppstår tannverk

Har du rotfyllinger? Da bør du være oppmerksom på at fyllingene kan knekke og forårsake tilbakevendende tannverk. Fyllinger som lekker kan i blant slippe inn bakterier som irriterer nerven og skader tannmargen.

Også tanngnissing, som cirka 30 prosent av befolkningen vil oppleve, innebærer en belastning på tennene som kan føre til skader på tannmargen. Dette fordi emaljen på tennene kan slites ned over tid. Ising i tennene er et resultat av dette.

Og det gjelder ikke bare gnissing – ising i tennene kan være en konsekvens av «manglende» tannkjøtt. Iblant kan tannkjøttet trekke seg tilbake og blottlegge tannhalsene, som ikke er beskyttet av emaljen som dekker resten av tennene.

I stedet blottlegges overflaten på tannhalsene, hvor det finnes mikroskopiske kanaler som er fylt med væske. Ising i tennene kan skyldes at tannmargen har blitt irritert via disse kanalene.

Vær på vakt for betennelse

I verste tilfelle skyldes smertene tannkjøttsykdommen periodontitt, som også er assosiert med tannbyller. Den vanligste formen for betennelse i tannkjøttet er riktignok gingivitt, som skyldes at det blir liggende bakteriebelegg langs randen av tannkjøttet.

Den mer alvorlige varianten periodontitt, eller tannkjøttsykdom, kan oppstå hvis du går for lenge med ubehandlet gingivitt.

Begge tilstander kommer av dårlig tannstell. Den gode nyheten er at betennelsesreaksjonen gingivitt lar seg kurere ved god munnhygiene, som rensing av tenner og tannkjøtt.

Rensingen kan du gjøre med tannbørste og mellomromsbørste. Dette er en type en tannbørste med bunt bust. Innfargingstabletter som farger plakket, slik at du kan kontrollere hvor det ikke er pusset godt nok, er en annen løsning.

Hvis smertene ikke skyldes betennelse, og ikke forsvinner, holder det ikke med møysommelig tannstell. Tannen kan i mange tilfeller behandles med en rotfylling hvis du har karies.

5 tips til smertelindring ved tannverk

  • Bruk tanntråd til å fjerne matpartikler som befinner seg mellom tennene dine.
  • Prøv å suge på en isbit i det området av munnen der smerten kommer fra. Noen ganger kan is hjelpe, andre ganger blir det verre.
  • Ta smertestillende medisin, for eksempel paracetamol
  • Å klemme på tannen kan hos noen gi lindring i noen sekunder.
  • Om man har følsomhet for kulde/varme og søtsaker, kan en tannkrem mot følsomme tannhalser hjelpe.

Kilder: Norsk helseinformatikk – NHI.no